17 mars 2015

Färga tyg med shibori-teknik


Efter ett närmast patetiskt försök till batik i somras inhandlade jag riktiga batikfärger från Panduro. Men sedan rann det ut i sanden. Ett tag nu har jag kikat på shibori, en japansk teknik för att färga. Det hela går ut på att vika, klämma, binda eller på annat sätt förbereda tyget innan färgning. Det finns super fina bilder på Instagram, sök på #shibori. Och Strömsö har en bra beskrivning för hur man gör. Så plötsligt kom inspirationen och batikfärgerna plockades fram.
Jag vek två tygpaket. På det ena satte jag fast fyrkanter klippta ur en gammal "matförpackning" med gummisnoddar och snöre. Det andra klämde jag åt med pappersklämmor och två snören. Den sista tygbiten snurrade jag runt en pinne och lindade sedan snöre runt.
Tyget var ett gammalt lakan klippt i bitar.
Först färgade jag blått. Blev fin färg. Jag blandade i lite svart. När tyget torkat fortsatte jag med en gul/grön ton. Blandade gult med lite blått och svart. Jag färgade in två av de tidigare tygerna och ett helt vitt. Använde mig av samma metoder som för den blåa omgången.
Supernöjd med resultatet. Inte illa för en nybörjare. Det kommer fler shibori-tyger - var så säker.

Tygerna innan de åkte ner i färgbadet.

Efter det blå badet.


1 kommentar:

Ellie sa...

Tusen tack för alla tipsen, blev super coolt det du färgade!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...