18 december 2015
God jul!
De två senaste dagarna måste vara årets tråkigaste - vädermässigt. Grått och regn, plask och kladd. Några dagar fick vi glädjas åt minusgrader och hoppet tändes om en jul med lite rimfrost.
Missräkningen har gjort att det har varit extra kul att sitta inne och pyssla med julkort.
I kväll ska jag "fira julfest" med mamma och syster. Middag och Cirkus Cirkörs "Knitting Peace" står på programmet. Blir helt säkert en kanonkväll.
God jul till er alla från Norrstunas!
07 december 2015
Ros kämpar på
Årets juliga dörrkrans
29 november 2015
Julsalong
På tisdag finns ett verk av mig med när Julsalongen på Galleri Skarpans har vernissage. Välkomna!
Det är inte grafik den här gången och egentligen var jag lite tveksam om det var just detta jag skulle visa. Men det får bli som en "teaser" inför framtiden. Jag håller på med ett projekt som ska innehålla både grafik, foto och skulptur. De två förstnämnda har jag kommit en bit på vägen med. Grafiken har gått sämre. Trots experimenterande har jag ännu inte fått till ett enda bra tryck men det kommer nog ...
Roligt med utställningen på Skarpans är att min moster Marina också är med. Första gången vi ställer ut något samtidigt i samma lokal.
Det är inte grafik den här gången och egentligen var jag lite tveksam om det var just detta jag skulle visa. Men det får bli som en "teaser" inför framtiden. Jag håller på med ett projekt som ska innehålla både grafik, foto och skulptur. De två förstnämnda har jag kommit en bit på vägen med. Grafiken har gått sämre. Trots experimenterande har jag ännu inte fått till ett enda bra tryck men det kommer nog ...
Roligt med utställningen på Skarpans är att min moster Marina också är med. Första gången vi ställer ut något samtidigt i samma lokal.
22 november 2015
Lakan blev gardin
Det är inte ofta det sker gardinbyte här på Norrstunas. Gardiner är helt enkelt inte min grej. Kommer det upp något nytt så hänger det ofta kvar i flera år. Nuvarande köksgardiner sattes upp sommaren 2012 och då skrev jag så här.
Nu var det ändå dags. I somras färgade jag "spetsdelen" av ett gammalt lakan i batikteknik med tanke på att det skulle bli en gardin. Sydde jag upp biten och hängde upp den. Passar riktigt bra i mitt blå-röda kök.
Frågan som återstår är vad jag ska hänga upp i det andra fönstret som tillsvidare är gardinlöst.
30 oktober 2015
Hosta i höstfärger
14 oktober 2015
Marinas "Strandliv"
Har du vägarna förbi Ekenäs så missa inte textilkonstnär Marina Eker-Geusts utställning "Strandliv" i galleri Perspektiv.
Marina har skapat en utställning som faller mig helt i smaken. Dynamik med olika former och uttryck. Och väldigt härliga färger. Främst visar hon bildvävar men även en stor rya som "porträtterar" en sandstrand med bland annat fotavtryck från barnbarnen.
Jag var på vernissagen som drog mycket folk. Alla verkade fascinerade av bildvävarna. De flesta har nog svårt att förstå hur många timmars arbete det ligger bakom en bildväv. Kanske är det därför det inte är så ofta man ser utställningar med just den tekniken. Något som tilltalar mig med vävar är att de skapar värme och hemtrevnad i ett rum på ett helt unikt sätt.
16 september 2015
Lilla Åland blev som ny
Carl Malmstens "Lilla Åland" har alltid hört till mina favoritstolar. Inte minst för att han formgav den efter en stol som han sett i Finströms kyrka i min gamla hemkommun. Därför blev jag superglad när jag fick ärva fyra "Lilla Åland!
Stolarna var i bra skick - limmade dem på några ställen. Rent trä passar inte in på Norrstunas så jag förde dem till Lackcenter här i Mariehamn för ommålning.
Det tog lite tid - verkar vara högtryck i lackeringsbranschen - men nu är de äntligen tillbaka här hos mig. I helt ny skepnad. Är mycket nöjd med färgerna även om den "röda" drar lite för mycket mot orangea för att vara perfekt.
29 augusti 2015
Lyckat test med pelargoner
Tidigare i våras skrev jag om mitt experiment med att bara kasta ett par pelargoner i en papperskasse och låt dem övervintra där. Utan någon kärlek och omvårdnad.
Pelargonerna har haft det lite trögt i sommar på grund av kylan, jag tror det kan bero på kylan. De tre "misshandlade" exemplaren har dock tagit sig och nu blommar de för fullt. Hur fina som helst. Blir nog att upprepa proceduren kommande vinter.
Så här såg pelargonerna på övre bilden ut i början av mars.
27 juli 2015
Hantverkardagen 2015
Då var årets upplaga av systrarna Sundbergs hantverkardag avklarad. Tolv deltagare i år och för första gången hade vi en besökare från Tyskland.
Japansk bokbindning och batikfärgning stod på programmet. Som vanligt var besökarna fulla av kreativitet och skapade för fullt. Och det med fina fantasifulla resultat.
22 juli 2015
Härlig dag på Kobbarna
Med facit i hand var det kanske på sommarens finaste dag som Daniels utställning "Landmärke" öppnade i båken på Kobba Klintar.
Det kan knappast bli härligare väder för ett Kobba-besök. Jag vill uppmuntra alla att ta sig till denna utpost och se utställningen, som visas fram till 19 augusti. Njut samtidigt av den fina skärgårdsmiljön och fika i caféet. Till Kobbarna kommer man med turbåt två gånger om dagen nu under turistsäsongen. Mer info finns här.
30 juni 2015
Shibori för sommarskjortan
Vitt är inte min favoritfärg men jag tycker den kan vara fräscht på sommaren. Därför jag köpte en vit bomullsskjorta när värmen började smyga sig på. Använde den en gång innan jag tyckte den måste "piggas upp". Som så ofta här hos mig blev det man-tager-vad-man-haver-tekniken som gäller. Tog sista slattarna av batikfärgen, blandade marin med lite svart och körde igång.
För att få mönstret tog jag några pappersklämmor, klädnypor, gummisnoddar och klippte till två fyrkanter av en vanlig foam-förpackning. Detta packades ihop i ett "paket" och lades ned i det cirka 60-gradiga vattenbadet. Jag använder Panduros batikfärger - väldigt enkelt och det finns en bra beskrivning på deras hemsida.
Slutresultatet blev över förväntan.
Måste passa på att gnälla lite. Om man tillverkar en skjorta i 100% bomull varför måste då sytråden vara syntet? I det här fallet gör det inget att de vita sömmarna syns men i alla fall ...
När skjortan var klar lade jag i en bit av ett lakan. Jag stänkte på lite gult ("fläckarna"). Eftersom färgbadet var ganska svalt blev färgen ljusare.
29 juni 2015
Tips från Bratislava
Tjuvstartade med en semestervecka precis före midsommar. Bratislava var målet. Dit tog vi oss med ett billigt morgonflyg till Prag och sedan en fyra timmars tågresa för en billig penning. Framme i Bratislava var vi på eftermiddagen. Slovakiens huvudstad har knappt en halv miljon invånare. Här är känslan snarare småstad än storstad. Vi bodde i gamla stan och det är nog där man ska bo om man tillbringar några dagar här. Vi fick otroligt fint hotell med en suverän frukost för 80 euro/natt, rummet var en svit.
Här kommer några tips om du är på väg till Bratislava.
Håll utkik
Under de fem dagar vi var i Bratislava kunde vi bland annat gå en på ungersk festival där det bjöds på musik, mat och försäljning allt med ungerska förtecken. Ett av Slovakiens mest populära band höll en gratiskonsert på torget som vi bara ramlade in i. Vi hittade också Design week – en häftig utställning i sex våningar i något som måste kallas ett rivningshus. Så rådet är helt enkelt att hålla ögon och öron öppna. Någon info om dessa evenemang hittade vi ingenstans – åtminstone inte på engelska. Broschyren ”The secret door to Bratislava” ger lite udda och bra tips om främst mat- och fikaställen.
Se och göra
Bratislava är ingen stor stad så det mesta kan upplevas till fots. Vill man går det turer med minibuss i gammal stil där man får en känsla för stadens historia. En sådan tur tar dig också upp till slottet.
Bron Nový Most har en utsiktsplattform (och restaurang) 85 m upp som är väl värd ett besök.
En udda och något smaklös sevärdhet är den blå kyrkan, som är blå både på in- och utsidan.
Vi besökte Slovakiens nationalgalleri, som är under renovering och därför visades en samlingsutställning med slovakiska kvinnliga skulptörer. En riktigt spännande utställning! Gratis inträde dessutom!
Äta och dricka
Det finns många mysiga caféer i staden bland annat vid Stora torget. Eftersom gamla stan inte är stor är det bara att flanera runt och upptäcka pärlorna. Till exempel Foxford, Urban House eller Moods Bakery & Coffee.
På kvällen bjuder gamla stad på riktigt bra puls. Restauranger och barer kantar gatorna och på de flesta är det fullt. För slovenskt käk kan man till exempel besöka Prasna Basta (testa getosten med kolasås och inkokt päron). Den lokala maten påminner om den du får i Tjeckien och välj öl till. Det inhemska vinet är inget vidare. Vill man äta lite mer internationellt är brasilianska Rio ett bra alternativ. Räkna dock med att priset är minst det dubbla mot inhemskt.
Utfärd till Wien
Satsa på en dagstur till Wien som bara ligger 60 km bort. Vi valde båt, det var kul att åka på Donau och dessutom fick vi vara med om en slussning. Det går snabbare med buss eller tåg.
På en dag ser du förstås inte så mycket av Wien så det är bäst att bestämma på förhand om du har något måste. Vi hade två: äta wienerschnitzel och gå på ett anrikt café.
Scnitzeln fick bli dagens lunch och den var supergod. Vi hamnade av en slump på Café Central. Härlig atmosfär och goda bakverk till förvånansvärt överkomligt pris.
Sammanfattningsvis är Bratislava värt ett besök. Finns kanske inte så mycket att se och uppleva men stämningen är avslappnad och mysig.
Vi tog buss tillbaka till Prag där vi tillbringade två dagar innan hemresa. Prag är Prag och få städer kan konkurrera med Prag när det gäller stadsbilden.
Fler bilder från Bratislava finns här.
02 juni 2015
Pimpat skrivbordsstolen
Äntligen har min skrivbordsstol i furu fått ett lyft. Den här stolen har hängt med mig i evigheter. Tror jag köpte den för julklappspengar jag fick av mamma och pappa för så där femtioelva år sedan. Bekväm. Stadig. Men hopplöst mycket furu som inte alls passar in här på Norrstunas.
Kanske har jag velat hålla fast vid furukänslan av nostalgiska skäl. Nu har jag målat stolen med färger som går ihop med det övriga i stugan. Återstår bara att sy en snygg sittkudde.
Pimpade stolen men några trädetaljer från hobbybutiken, lite konservburksplåt och en bit Marimekko-tyg.
29 maj 2015
Oro av trasor
En oro av trasor - kanske ska det kallas traskrona - är ett nytt inslag i sommarträdgården här på Norrstunas. Jag "rånade" mamma på lite överblivna mattrasor, vred ihop en stomme av järntråd och skred till verket. Så enkelt att göra och blev riktigt fint. Flera gäster har redan kommenterat "nykomlingen".
23 maj 2015
Pimpa gamla krukor
Den här eftermiddagen har verkligen gett en försmak om sommar. Här på Norrstunas gård är det lä och solen har gassat på.
Dags för plantering av lite sommarblommor och därmed kände jag att några gamla kurkor behövde ett lyft. Hade som tur var sprayfärg hemma och hittade en gammal spetsduk (köpt på loppis). Skred till verket och är supernöjd med resultatet.
19 maj 2015
Lökfynd levererar
Sent på hösten i fjol slog jag till på en utförsäljning av vårlökar. Fyllde en hel påse med olika sorters pärlhyacinter till halva priset.
De kom i jorden först i slutet av november. Nu levererar de ett litet blått hav vid Norrstunas dörr.
Eldprovet återstår dock, nämligen om de kommer upp nästa vår igen. Först då vet jag om det var ett verkligt fynd.
26 april 2015
Vårburk
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)